Sunday, January 25, 2009

slmt bercuti...


Dah 3-4 hari orng lain balik becuti kat kampung... aku je still kat tg mlim nih.. tp bukan aku sorang la.. ramai gak lg bebudak yg tak balik kg n yg tak leh balik kg... aku bukan nyer tak nak balik tp ade hal yg menghalang aku dr balik.. tp sok aku blik gak hehe.. lg pon tket nak balik kg dah abis tinggal sok je so baik balik lewat dr tak balik langsung.. nak tinggalkan ayah sorng2 kat umah kesian woo.. adik yg kat form 6 pon cuti 3 hari je.. abg 2 ngan akak ade keluarga masing2.. n kerjaya n kebetulan kali ni sumer balik kampung mertua huhu..... nasib abg long yg umah die sebelah umah ayah(umah aku gak la) tak balik umah mertua die kat perak nih.. kalo tak lg sunyi la ayah kat umah sbb anak abg long 3 orng sumer bleh tahan tahap keceriaan deme hehe ( cam label tahap keceriaan premis lak)... kalo ade cucu di sisi tokwan deme hilang la sikit rasa sunyi tu....
Siang td plak classmate aku masa form six dah selamat diijabkabulkan.. kesian kat die aku tak sempat p kenuri umah die td.. member2 yg p kenuri tu dok SMS aku nape tak p kenuri?? nape tak balik?? Bile nak balik?? Bile nak kawen????? N mcm2 lg la... hai amik berat gak la korang ye kat aku.. tq kawan... tp setiap soalan yg di aju aku jawap dengan konfidennyerr n sikit2 je konfiusnyerr huhu..... soalan bese2 leh la aku jawap ni tak soalan cepu cemas... bikin cemas je aku nak menjawap huhu.... Sebenaq nyerr bnyak benda aku nak tulih ni tp jd maleh lak... beg nak balik kg sok pon tak packing lg... e-forum pon tak wat lg.. n mcm2 lg la.. so untuk mengelakkan aku tak jd keje ngan asyik melayan benda alah ni baik aku behenti n sambung wat keje... nanti2 lak la aku post ye... k bye slamat bercuti...

Sunday, January 11, 2009

manfaatkan saat ini

Manfaatkan hidup ini dan jalanilah hidup setiap hari seakan-akan inilah hari terakhir anda. Buatlah setiap hari menjadi hari yang bermakna, hari yang bermanfaat. Kita tidak boleh mengubah hari kelmarin. Esok belum pasti akan datang. Sekaranglah satu-satunya waktu yang boleh diterima.

Terlalu banyak dari kita yang hidup mengenang masa lalu atau mengharap masa akan datang. la tidak berguna bagi kita untuk menghadapi tanggungjawab hari ini. Lupakan masa lalu, ia telah berlalu selamanya. Kejayaan anda di masa akan datang sangat bergantung kepada apa yang anda lakukan hari ini - sekarang!

Setiap fajar yang baru adalah kelahiran hari baru. Buatlah setiap hari menjadi harapan yang mulia. Ketika bangun pada pagi hari, bangunlah dengan harapan terhadap hal-hal yang baik yang akan datang kepada anda hari ini. Apabila kita membiasakan diri untuk mengharapkan hal-hal baik, biasanya hal-hal itu akan terjadi. Tindakan sederhana ini cenderung mempengaruhi kita dengan kekuatan kepercayaan diri.

Jika kita berbuat yang terbaik pada setiap 'hari ini' yang kita miliki, maka setiap 'hari esok' kita akan mengurus diri sendiri. Marilah kita membuat hari ini menjadi lebih baik daripada kelmarin. Marilah kita menetapkan bahawa setiap hari ini adalah lebih bererti bagi kita. Kita akan menjadi lebih sihat hari ini. Kita akan menjadi lebih bahagia hari ini. Hari ini kita hanya memerlukan sedikit usaha sahaja dalam tugas kita. Hari ini hanya sedikit yang perlu dilengkapi. Hari ini kita hanya perlu sedikit memandang ke hadapan dan ke atas. Hari ini marilah kita menambahkan sedikit rasa kasih sayang.

Apakah yang akan terjadi kalau kita hidup hari ini dan berusaha membuat setiap hari menjadi lebih baik untuk dijalani? Kita telah memasuki arus utama kehidupan. Kita mulai hidup yang terarah ke hadapan dan mengembangkan kemanusiaan. Kita menjadi riang dan jiwa mendapat ilham. Kita cenderung mengembangkan yang terbaik pada diri kita.